NEW YORK



"The greatest city in the world."

Det är inget de bara säger. Det är sant.

Aftonbladets USA-korrespondent Fredrik Virtanen tar med dig till sitt New York - en blandning av lyx och sunk.

  

Jag älskar att åka upp på tjusiga Rainbow Room (30 Rockefeller Plaza, våning 65), lyssna på pianoklink, titta på solnedgången och sippa på en bitande kall dry martini för 115 kronor.

Och jag älskar att gå in på en skitsunkig dive bar, en sån där avlång - där en bärs kostar 20 kronor och slänga in tio låtar i jukeboxen, vilket kostar lika mycket som en öl.

Jag älskar att köpa en v-ringad kashmirtröja i folkvimlet på Barney's för 1500 kronor.

Och jag älskar att hatta runt efter cd- och dvd-skivor för 20 kronor på den skabbiga helg­loppmarknaden på First Avenue och 9th Street.


Sånt spelar roll. Det går alltid att få en pizzaslice för en tia (1,50 dollar) här, men riktigt varmt och vänligt blir New York när man har bagis - för det finns så mycket att köpa. Allt. Och lite till.

Men det bästa är faktiskt gratis.

Central Park.

Överlägset härligast är parken när den ljumma hösten sått gula löv över gräsmattorna och vattendragen ligger spegelblanka kring de engelska ekarna. Men vintern är också sagolikt vacker, ofta bitande kall.

På vårens allra första soliga sommardagar kan det vara så trångt med filtar att det ser ut som att hela Manhattan är på bagel-picknick (man köper mackorna i en deli på väg hit).

Den som tröttnar på att lunka runt i parken och titta på jonglörer stannar till på romantiska serveringen Boat House, där Sex and the city-bruttorna brukade sitta och skvallra, medan roddbåtar och gondoler glider förbi bredvid på den konstgjorda sjön - där det för övrigt nappar hela tiden (men fiskarna måste slängas tillbaka).


Och så Times Square. Underbara, underbara Times Square.

Så vackert neonljusskimrande, ljust som på dagen dygnet runt, så internationellt och så lyckligt av glada, häpna turister som äter på Fridays och Planet Hollywood och fyndshoppar i några av stans alla Gap, H&M, Zara och Foot Lockers-butiker. Eller som handlar lite för dyra digitalkameror i elektronikaffärerna och förstås köper "I love New York"-tröjor i krimskramsaffärerna.

Varje gång jag har vägarna förbi - helst på kvällen - ställer jag mig och tittar storögt på de glittrande reklamskyltarna och kurserna på Nasdaqbörsen, utan att begripa nån av siffrorna men det ser tufft ut.

Den som följer den gamla indianstigen Broadway från tjusiga Upper West Side ner till råcoola Chinatown märker hur många ansikten New York har. Manhattan förändras ibland från kvarter till kvarter. Det är aldrig tråkigt att promenera här och shoppingmöjligheterna är oändliga längs Broadway.

Blir kvarteren trista så finns det ändå massa roliga, bisarra människor att titta på.


Farligt? Nej. Inte ens på natten. New York är en mycket säker stad, det behövs knappt ens vanligt vett för att vara säker.

Och efter en hel dags lugnt shoppingpromenerande har du passerat Chinatown och vidare nära City Hall och Ground Zero och kommit ända ner till hotell Ritz-Carlton i Battery Park.

På 14:e våningen finns Rise bar - en tjusig, snäll bar med bedårande romantisk kvällsutsikt över Staten Island och New Jersey.

Det är nåt visst med New Yorks hotellbarer. Speciellt de som ligger högt upp. Fast då är det förstås svårt att se hur det ryker ur asfalten, och det ryker verkligen i asfalten.

New York är som på film. En riktigt bra film. Med lyckligt slut.

Välkommen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0